Γαργηττού & Μιλτιάδου, 15344, Γέρακας, Παλλήνης Αττικής
210 6654159
info@swimmers.gr

Οδηγίες προς τους γονείς σχετικά με την λοίμωξη Sars-COV-2 V2 + Σχετικά Έγγραφα

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Οδηγίες προς τους γονείς σχετικά με την λοίμωξη Sars-COV-2 V2 + Σχετικά Έγγραφα

Αγαπητοί γονείς,

Καθώς εδώ και οκτώ περίπου μήνες βιώνουμε την πανδημία του ιού SARS-COV-2 σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να ξαναμιλήσουμε  για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται κατά την άσκηση των παιδιών μας στον αθλητικό χώρο της πισίνας Πιστεύουμε ότι η  συνεχής υπενθύμιση και επαγρύπνηση είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν –όσο το δυνατό- να βγούμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. 

 Βέβαια ο ιός σε ένα μεγάλο μέρος του είναι ακόμα άγνωστος και για αυτόν τον λόγο τα μέτρα και οι συστάσεις των επιστημόνων κάθε τόσο αναπροσαρμόζονται δημιουργώντας σε πολλούς από εμάς δυσθυμία και κούραση.

 Όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια άλλη λύση που να προτείνεται .

 Αναγκαστικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες που μας συστήνουν οι ειδικοί δείχνοντας  σεβασμό στο μεγάλο δώρο της ζωής των παιδιών μας των αδελφών μας και των γονέων μας. Η ενημέρωση  η επανάληψη των οδηγιών  και η επικοινωνία τους  προς τα παιδιά  θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα πιθανές έκτακτες καταστάσεις και θα μειώσουν την έκθεσή μας στον κίνδυνο.

 Για την ώρα λοιπόν και μέχρι να έχουμε επικαιροποίηση ας δούμε συνοπτικά τι μας λένε οι οδηγίες για τα ομαδικά αθλήματα:

Κατ΄αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε οποιαδήποτε υποψία ασθένειας μέλους της οικογένειας που συμβιώνουμε ή ερχόμαστε σε στενή επαφή, κρατάμε τα παιδιά σε απομόνωση στο σπίτι και ακολουθούμε τις οδηγίες του προσωπικού γιατρού. Δεν ξεχνάμε ότι η ασθένεια Sars-cov-2 έχει ιδιαίτερη ικανότητα μετάδοσης μεταξύ των μελών: της Κοινότητας.

1.   Με την τελευταία σύσταση της ΓΓΑ σε περιοχές που έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα όπως είναι  η Αττική ο μέγιστος αριθμός αθλητών και αθλούμενων στις αθλητικές εγκαταστάσεις άνω των 150 τ.μ. περιορίζεται στο 50% αυτού που αναφέρεται στον Πίνακα του παραρτήματος VII της τελευταίας ΚΥΑ που εκδόθηκε 15/9/2020 (στον ιστότοπο της ΓΓΑ στην Ενότητα «Νομοθεσία» https://www.gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports ; Άρθρο 23 (σελ. 52) & Παράρτημα VII

Αυτή η ρύθμιση περιορίζει τον αριθμό των αθλουμένων στο νούμερο 64 (μισοί δηλαδή από ότι ίσχυε στο παρελθόν).

2.      Κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει στον χώρο κολυμβητήριου έντυπος οδηγός για την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, της αναπνευστικής υγιεινής (βήξιμο στον αγκώνα, πέταμα των χρησιμοποιημένων χαρτομάντηλων στον κάδο κ.τ.λ.) και της συμπτωματολογίας της λοίμωξης COVID-19(πυρετός ,βήχας, κόπωση, κ.τ.λ.)

3.    Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος χώρος που θα οδηγηθεί ένας ύποπτος ασθενής την ώρα της προπόνησης{ξαφνική ασθένεια) με τουαλέτα, αντισηπτικό, χαρτομάντηλα, ποδοκίνητο κάδο απορριμάτων, γάντια ,μάσκες) ο οποίος ορίζεται από την διοίκηση του αθλητικού χώρου.

4.    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΊΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  θα πρέπει να εισέρχονται ΟΛΟΙ από μια είσοδο.  Ελέγχονται θερμομετρικά και  εισέρχονται μόνο οι αθλούμενοι και το τελείως απαραίτητο προσωπικό για την προπόνηση. Όποιος έχει κάποια συμπτώματα οδηγείται από τον υπεύθυνο πισίνας στον ειδικό χώρο  ,φοράει μάσκα και γάντια ,παραμένει συνεχώς στον χώρο αναμονής μέχρι να ειδοποιηθεί η οικογένειά του να φτάσει στον χώρο κολυμβητηρίου και χωρίς οι συγγενείς να εισέλθουν μέσα στον αθλητικό χώρο οδηγείται σε αυτούς.Η οικογένεια στη συνέχεια επικοινωνεί με τον γιατρό του ασθενή και ακολουθεί τις συμβουλές του.

 Ξανατονίζουμε ότι αν τα συμπτώματα είναι γνωστά πριν την άφιξη στο κολυμβητήριο παραμένουμε σπίτι μας.

5.    ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους εκτός από τον προπονητή και τους αθλητές. Κρατάμε υποχρεωτικά τις αποστάσεις  (>1,5m) και αυτή πρέπει να είναι μια συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσουμε  όλοι  στην κοινωνική μας ζωή.

 Αν  αναφερθεί περιστατικό  ασθένειας την ώρα της προπόνησης οδηγείται ο  ύποπτος στον ειδικό χώρο ,φοράει πάλι γάντια , μάσκα, και περιμένει με ηρεμία να φτάσει η οικογένειά του. Αν υγρανθεί η μάσκα ή λερωθούν τα γάντια πρέπει να αντικατασταθούν.

6.    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΠΤΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ η προπόνηση σταματά και οι παρευρισκόμενοι κρατώντας αποστάσεις και φορώντας τις μάσκες τους ,αλλάζουν την ενδυμασία τους και αποχωρούν .

Αν  το αποτέλεσμα του ελέγχου του ασθενούς είναι αρνητικό η προπόνηση συνεχίζεται με την γνωστοποίηση του αποτελέσματος.

Αν είναι θετικό ενημερώνουμε τους προσωπικούς μας γιατρούς και η διοίκηση  του συλλόγου ενημερώνει τον ΕΟΔΥ.

Το προσωπικό του κολυμβητήριου  είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί τους υγειονομικούς κανόνες και να απολυμαίνει τους κοινόχρηστους χώρους σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

7.   Οι ασυμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην προπόνηση μετά από 7 μέρες από την πρώτη εργαστηριακή επιβεβαίωση COVID-19 και εφόσον έχουν δύο αρνητικά  ρινοφαρυγγικά  αποτελέσματα  με απόσταση 48 ωρών μεταξύ τους  και εφόσον δεν  έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα αυτές τις μέρες.

8.    Οι συμπτωματικοί αθλητές απομονώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ  και επανέρχονται όταν έχουν απυρεξία για 3 ημέρες και έχουν ύφεση των αναπνευστικών συμπτωμάτων (βήχας,φτάρνισμα) και έχουν δύο αρνητικά  ρινοφαρυγγικά  αποτελέσματα  με αποσταση 48 ωρών μεταξύ τους .Για την επανέναρξη απαιτείται καρδιολογικός έλεγχος.

9.   ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  οι αθλητές  και το υπόλοιπο προσωπικό που βρίσκεται στον χώρο διατηρώντας τις αποστάσεις που προβλέπονται εγκαταλείπουν το κολυμβητήριο φορώντας τις μάσκες τους από την έξοδο που έχει οριστεί από την διοίκηση του κολυμβητηρίου.

10.  Άλλη μια σύσταση είναι οι αθλητές να μην χρησιμοποιούν τα αποδυτήρια για να κάνουν ντους. Θα υπάρχει συνωστισμός, τα αποδυτήρια χρησιμοποιούνται και από το κοινό που είναι μεγαλύτερης ηλικίας  και δεν μπορούμε να είμαστε πάντα βέβαιοι ότι έχει γίνει σωστή απολύμανση. Βέβαια ο χειμώνας είναι μπροστά και αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα που μένει να λυθεί. Που θα αφήνουν τα ρούχα τους οι αθλητές και που θα αλλάζουν.

 

Αυτές είναι γενικές οδηγίες που πρέπει να τις υιοθετήσουμε ώστε να ξέρουμε κάθε φορά που θα συμβεί ένα γεγονός ποια είναι η θέση μας ώστε να μην δημιουργείτε πανικός. Η έλλειψη ψυχραιμίας είναι ο καλύτερος φίλος του κινδύνου.

  ΝΗΡΕΑΣ ΓΕΡΑΚΑ

 

Συντάκτης: Θ. Πρίφτης

 

 

Κατεβάστε τα σχετικά έγγραφα:

1.  Ανακοίνωση- Σύσταση ΥΕΕ-ΓΓΑ 14 08  2020 c

2. Αθλητική_δραστηριότητα_σε_περιοχες_με_περιοσριστικά_μέτρα_21.9.2

3.  Αγωνιστικό_Πρωτόκολλο_Υδατοσφαίριση_ΚΟΕ

4. Υγειονομικός Δεκάλογος